Dovolená Velký Meder 2013

pátek  1.3.2013

    Zima nám pomalu končí, je čas myslet  na léto a patřičnou relaxaci. Já, samozřejmě po pečlivým dohledem manželky, tak učinil již v minulých týdnech. Opět jsem se domluvil s p. Vargou, takže ubytování stejné jako v minulých letech na Čičovskej v apartmánech DALBI.
    I letos se na webu termálparku mimo nového ceníku objevilo pár novinek. Mimo jiné to vypadá, že se rozšířila, a jistě ještě rozšíří, možnost placení "čipovými hodinkami" (po předem složené záloze min 5€) .
Podle zpráv z Velkého Mederu probíhají ve městě různé opravy a vylepšení. Mimo jiné i rekonstrukce chodníků, aby se návštěvníkům a hostům chodilo po městě příjemněji.

pondělí  10.6.2013 Horká zpráva od dobrovolného zpravodaje spartann z Velkého Mederu - cituji:
Zdravím,
od včerejška jsem ve Velkem Mederu. Ubytovaný jsme: http://www.webubytovanie.sk/velkymeder/ubytovne_a-g/csol1.htm Cesta probíhala v pohodě, cca za 6 hodin jsme byli na místě. Na první pohled mě zaujalo, jak je Meder vylidněný. Není sezona, tak tu moc lidí není. Odpolko jsme šli na 3 hodky k vodě, kde byli bazeny poloprázdné. (viz webkamery). Pivko v arealu 1,20 € - Zlatý Bažant. Menu zůstává stejné, jako v loni 4,50 €. V provozu byly všechny bazeny, na skluzavce a toboganu žádní lidi. Teplota šplhala k 29°C a voda měla příjemných 38°C. Před arealem a v ty promenade nejskou všechny stánky ještě otevřeny. Všude už prodávají zeleninu domácí, ale je pěkně dráhá. Meloun přes 1 EUR, rajcata skoro 2 EUR. Podle místních ceny moc dolů nepůjdou. Jinak ceny ostatních věcí zůstávájí stejné, vedle ubytování pivko 0,85 EUR, borovička 0,5 dcl ... 0,52 EUR. Kopeček zmrzliny ve městě 0,40 EUR. Jinak od pondělí mají slevu v arelau 20% na vstupném. Pár restaurací je na prodej, třeba Zlatá vařečka je zavřena. Sousední Fantazie má ted akci 2 jídla za cenu jednoho. (jídlo ale stojí třeba i 8 EUR).

středa  19.6.2013

    Tak se nám to blíží. V sobotu vyrážíme. Na rozdíl od současných tropických veder není předpověď počasí na příští týden nijak oslňující , ale zase to snad nebude taková hrůza jako v roce 2009.  Už se těšíme, naše těla potřebují nutně prohřát v teplé vodě a masér Laco jistě dopomůže k úlevě od bolesti zad.

sobota  22.6.2013
Hlásím se z Velkého Mederu. Cesta proběhla vcelku bez větších problémů, krátce po 13,30 jsme "přistáli" na Čičovskej. Sice silně upocení, ale jinak v pohodě. Před třetí jsme vyrazili na koupaliště a začali tradiční kolotoč. Nevzali jsme si ani lehátka a brali to na střídačku teplá voda - zdravotní pivko (hlavně dodržet pitný režim). Svítíčko slunilo, teplota vzduch 33, voda 38. Paráda. Před pátou již žena začala prohlašovat že pivko lehce cítí a je zvědavá jak dojde domů. Nicméně samozřejmě trochu přeháněla. V šest se trochu zatáhlo, tak jsme to vzdali a vyrazili bydlet. Žena se domluvila s masérem Lacem na masáži, tak se nyní nechává promasírovat a já klepu tyto řádky. Pokud budu mít náladu, přidám později něco málo postřehů.
Update 21.30 - Pro zasmání čtenářů, aby věděli jaký jsem magor. V areálu bazénu asi došlo k drobné změně. Když jsem des požádal o skříňku, řekli mi, ať si na stolku  nějaký vezmu a při odchodu ho mám vrátit. Vzal jsem si klíček, našel skříňku, dokonce i při odchodu probíhalo vše bez problémů. Avšak až do okamžiku, kdy jsem měl klíček vrátit. Má skleróza mi zabránila v provedení tohoto jednoduchého úkonu, prostě jsem tuto myšlenku neudržel. Klíček jsem však stále třímal v ruce, až do okamžiku kdy jsem měl otevřít branku k apartmánům. Velice jsem se divil, že nejde zastrčit klíč. Když jsem zjistil, čím odemykám, zhrozil jsem se, že klíče od apartmánu jsem odhodil na stůl na koupališti. Ta úleva při zjištění, že klíče od branky (a samozřejmě i apartmánu) jsou v kapse. To bude zítra ráno ostuda až budu onen klíček vracet a vysvětlovat nechápající obsluze že nejsem kleptoman, ale pouze "momentálně zaostalý".
Jinak je v současné době teplý vlahý večer. Začínají však otravovat komáři.

neděle  23.6.2013
Po ránu 20 stupňů, sluníčko svítilo, občas mráček. Před devátou jsme vyrazili na koupaliště. Vrátil jsem s velikou omluvou "ukradený" klíček (asi jsem nebyl první, ani se moc nedivili), zakoupil jsem permanentky na tři dny, čipové hodinky nabil 20 eury na nákupy a těsně před devátou nás vpustili do areálu. Lehátka se letos platí přímo u obsluhy - plavčíka/plavčice, co vydává lehátka. Rozložili jsme tábor na stejném místě jako vloni a šli vzít lázeň.
K placení čipovými hodinkami. Jde to u všech prodejců občerstvení. Považuji to za výbornou věc (kéž by takto fungoval i OpenCard v Praze).. Vyberete nákup, oznámíte že budete platit čipem, hodinky přiložíte ke snímači a proběhne platba. Obsluha vám vydá účet, kde je vypsán váš nákup, kolik byl zůstatek, kolik byla platba a jaký je nový zůstatek. Nemusíte sebou tahat žádnou hotovost.
V termálparku probíhá postupné čištění bazénů. Dnes v noci proběhne čištění rehabilitačního bazénu. V šest večer ho zavírají, vypustí, kompletně vyčistí a vydezinfikují a následně znovu napustí. Má být otevřen zase zítra v 11 hodin. Večer to půjdu nafotit.
Potkal jsem také ředitele termálparku p. Križana. Tak jsme prohodili pár slov. Byl trochu nešťastný. Během dne řádila v areálu nějaká tlupa zlodějů a došlo k několika krádežím z deky. Stěžoval si, že za dnešek překonali počtem krádeží celou loňskou sezónu. Slyšeli jsme během dne mnohokrát opakované hlášení o dbání zvýšené pozornosti na věci a případné využití možnosti uložení věcí na recepci. I toto je důvod využívání k placení čipových hodinek a ukládání ostatních věcí do skříněk. Nenechávat válet na trávě zbytečně peníze, foťáky, mobily, klíče od ubytování či aut.

pondělí  24.6.2013
V osm hodin ráno 15 stupňů, slabý vítr, šedá obloha. Lehce nám to připomíná rok 2009. Doufejme že to nebude trvat dlouho. Odchod na koupaliště odložen, v téhle kose a zvláště když má být ještě do 11 uzavřen teplý polo krytý bazén, to je jen pro statečné.
Vrátím se k sanitaci (čištění) polo krytého bazénu. Večer po půl osmé jsem se vydal na koupaliště shlédnout vypouštění a čištění. Bazén byl již z půlky vypuštěn, respektive vyčerpán velkým čerpadlem. Jak venku, tak i uvnitř již nastoupilo několik pracovnic vybavených wapkou a dalšími prostředky a jaly se čistit stěny bazénu a podlahu v kryté části. Braly to poctivě spáru po spáře a dlažku po dlažce, aby odstranily usazeniny řas a zbytků opalovacích prostředků. Pár fotek přidám po návratu domů a příslušném zpracování. Jak jsem byl informován, udržet bazén v čistotě je velký problém. Teplá  termální voda v kombinaci se sluníčkem, to je ideální prostředí pro růst řas, pokud nemá být voda silně chemicky upravena (umrtvena). Naštěstí řasy nejsou zdraví tolik nebezpečné, je to především estetický problém. Daleko větší problém jsou prý bakterie, které se v teplé vodě také dobře množí. Těm musí vedení areálu věnovat daleko větší a pravidelnou pozornost.
8,30 - žádná naděje na zlepšení počasí :-((
Update 11,40 - počasí beze změny, 16 stupňů, vítr, nahoře olovo. Proto jsem naplánoval odpolední výlet na Vodný mlyn v Kolárovo. Snad nezačne pršet.
Update 17,30 - proč jsme si brali ty trika, šortky, plavky a pod.???  Stále zima a vítr. V pět začalo i pršet! Hrůza. Asi jsem se s tou vzpomínkou na rok 2009 ráno rouhal. A předpověď na zítra není o nic lepší! V Česku to dle zpráv není o nic lepší, dokonce horší.

úterý 25.6.2013
Nebudu unavovat informací o stavu počasí. Je to stále stejné. 8,45 - 13 stupňů, zataženo, vítr. Ale proč zoufat, doma v Čechách je to ještě horší. Opět hrozí záplavy.
Zatím se flákáme v apartmánu a uvažujeme co s načatým dnem. Dopoledne asi vyrazím na průzkum, co je nového. Odpoledne pravděpodobně sebereme odvahu, župany a další propriety a vyrazíme do bazénů alespoň na dvě, tři hodiny.
Update 10,45 - stále stejná písnička, je hnusně. Abych se trochu hýbal, vyrazil jsem na procházku po "city". Moc se toho za ten rok nezměnilo, jenom pár drobností: zrušená jedna cukrárna, některé obchody změnily sortiment, zrekonstruováno pár domů a opraveny některé chodníky.
Občas jsem dotazován, co tady dělat při takovémto počasí. Již jsem o tom psal průběžně v minulých letech. Moc možností není. Pro dámy, které se rády prohrabávají hadříky je prodejna v Trávniku či Klučovci. Samozřejmě i zde ve Velkém Mederu jsou krámky a obchůdky k uspokojení těchto potřeb. Odpoledne je možno navštívit Vlastivědný dům tady ve Velkém Mederu. Další možností je výlet do Gabčíkova (přehrada), Komárna (pevnost, náměstí Evropy) či výše zmíněného Kolárova. Tím jsou možnosti výletů asi vyčerpány.
Update  19,00 - V jednu hodinu padlo zásadní rozhodnutí -  budeme za hrdiny - a vybaveni župany jsme vyrazili na koupaliště. Teplota vody 37, vzduch 15, studený vítr. V teplém i krytém bazénu bylo narváno, ve venkovní části všichni potopení, koukali jen hlavy. Přidali jsme se k davu a také potopili svá těla až po krk. Občas jsme zašli do vnitřního krytého bazénu se trochu ochladit. Takto jsme vydrželi (s  občasným výlezem na cigárko či pivko) skoro do pěti. To jsme již byli rozmočeni a hrozilo snad i rozpuštění (a následné vypuštění). Tak jsme to zabalili, ve vstupní hale zakoupili ve vinařství lahvinku bílého a vydali se, naakumulovaní teplem, na Čičovskou bydlet. Nyní sušíme promočené ručníky a přemýšlíme co s načatým večerem. Venku je pořád zima, nikam se nám nechce. Vypadá to na gaučink a knížku. Na jihozápadě se začíná jasnit, respektive obloha se z tmavého olova mění na světlou holubičí šeď.
Update 21,45 - O půl deváté mne chytla mlsná a já dostal chuť na něco sladkého, respektive zmrzlinu. Vylezl jsem z pelechu, oblékl svetr a vyrazil k Italovi.  Když jsem vylezl na ulici, nevěřil jsem vlastním očím. Na západě protrhané mraky a svítilo zapadající sluníčko!!!!  Skonzumoval jsem tři kopečky zmrzliny a po návratu vlezl na web kontrolovat předpovědi, radarové snímky a animace. No snad již bude zítra lépe, je naděje že by teplota mohla vyšplhat až k 20.
A závěrem dnešního dne velká omluva všem případným čtenářům. Přečetl jsem si pozorněji letošní výtvor - co já tady nadělal chyb a překlepů ..... je mi stydno. A to jsem jistě neobjevil vše.....

středa 26.6.2013
6,00 - za okny svítí vycházejí sluníčko, 8,30 - občas za okny stále svítí sluníčko, pokud se prodere dírou v mracích, studený vítr má 14 stupňů. Uvidíme, počkáme tak do desáté a pak teprve vyrazíme. Snad se to dneska alespoň trochu roztrhá na teplota by mohla stoupnout k té vytoužené 20. Již ani neuvažujeme o hodnotách 25 a výše.
Update 19,45 - Za normálních okolností bych na dnešní počasí nadával. Po minulých dnech však bylo dnes přeci jenom lépe. Od desíti jsme byli na koupališti, teplote chvílemi vystoupala i na závratných 18 stupňů. Občas se vytvořila i díra v mracích a svítilo chvilku sluníčko. Foukal však celý den svěží vítr, který výrazně zvyšoval pocit chladu. Takže teplá voda, po cca 30 minutách ven, vyždímat plavky a zabalit do froté županu. A po půl hodince nové kolečko. Žádná sláva, ale dalo se to vydržet. Dokonce jsme dali i zmrzlinu. Před půl pátou jsme to vzdali, zašli domů na kafíčko a následně navštívili Billu (bylo nutno doplnit zásoby, jinak jsem byl zítra ráno o hladu). Masér Laco volal, že má volno, tak jsme na masáže vyrazili o trochu dříve. Mezi tím se situace na obloze lehce změnila a když jsme vylezli z masáží, tak krásně svítilo sluníčko. Zlákalo nás to a zašli jsme naproti do zahradní restaurace na večeři. Idylka netrvala dlouho a obloha se zase zatáhla, takže jsme po jídle nabrali směr apartmán. Nyní klepu do netbooku tento svůj výtvor a žena na druhém  NB hraje nějakou, jistě velice sofistikovanou, hru.
Ještě se trochu vrátím k placení čipovými hodinkami na koupališti. Docházela nám složená záloha, tak jsem chtěl "dobít" 20 euro. Není to tak jednoduché, nejdříve bylo třeba vyúčtovat zůstatek (4,50), který mi byl vrácen, a teprve následně připsat novou zálohu. Upozorňuji případné zájemce o tuto výbornou službu, zůstatek je třeba vyúčtovat před posledním odchodem z areálu !!! V našem případě, kdy jsem zakoupil třídenní permanentku (černé hodinky/čipy od ubytovatele, vstupy na tři kalendářní dny, každý den možnost dvou vstupů), musím zítra (třetí den) PŘED odchodem požádat o vrácení zůstatku zálohy. Pokud vyjdete ven před tímto vyúčtováním, zbytek zálohy propadne. Alespoň takto jsem byl instruován.

čtvrtek 27.6.2013
Tak se nám to krátí. Už jen dnešek a zítřek. Dnes ráno to zase vypadá s počasím o trochu lépe. Nyní, před devátou, je obloha skoro jasná, svítí sluníčko, avšak teplota je stále 15 stupňů a fouká studený vítr. V závětří a na sluníčku je již celkem příjemně. Ještě si dáme kafíčko a řádně vybaveni župany na desátou asi vyrazíme.
Update 18,00 - Dnešní den se vcelku vydařil. Obloha byla sice zatažená, ale sluníčko se občas nějakou tou dírou prodralo, vítr se také utišil, odpoledne vystoupala na chvíli teplota vzduchu i na závratných 23 stupňů! Dokonce jsme možná přidali trochu na opálení. Po čtvrté se zase více zatáhlo, klesla teplota, tak jsme to zabalili, převlíkli se (žena mi odnesla slipy, tak jsem musel jít naostro), vrátili lehátka, já vyúčtoval u pokladny složenou zálohu a nabrali jsme kurz Čičovská. Žena před chvíli odjela s mojí sestrou a švagrem do Trávníku na klůcky (rozuměj halenky, svetříky a jiné hadříky) a já dostal, bingo, volno.
Trochu pro pobavení čtenářů historka dnešního dne a zároveň jako důkaz že nejen já jsem magor. Dopoledne jsme vylezli z teplého bazénu, žena se trochu botkyzdržela a když přišla tak skuhrala, že jí někdo vyměnil její žluté botky samochodky (viz obrázek), na kterých má z boku žabičku na tom nýtku, kterým je přidělán pásek. Zbyly tam jiné žluté, ale pouze s černým puntíkem ona chce žabičku. Již jsem uvažoval, kde koupím samolepky žabiček, aby byla spokojená. Za chvíli šli kolem starší manželé a paní měla žluté botky. Popíchl jsem manželku, ať se nenápadně podívá, zda to nejsou ty její. Žena se vydala na průzkum a já viděl jak s paní o něčem diskutuje a následně dochází k výměně obuvi. Když se vrátila k lehátku, vyšla pravda najevo. Nejen že ona paní manželce boty nevyměnila, ale botky sebrala již VČERA moje žena a paní se musela spokojit s jejími. Moje drahá polovička si této záměny všimla až dnes dopoledne. Kdybych to udělal já, to by bylo keců o zbavení svéprávnosti a podobně, takto to bylo pouze drobné nedopatření.

pátek 28.6.2013
Dnes, poslední den, se hlásím až večer. Počasí nám celkem přálo, trochu se zase oteplilo, odpoledne na chvilku i 26. Po druhé hodině se nad Meder natáhl mrak který se nechtěl hnout. Kolem modrá obloha, na koupališti stín. Až kolem půl páté se zase objevilo sluníčko. Tak jsme ještě do pěti rychle nasávali sluneční paprsky, "rozloučili" jsme se s koupalištěm a šli bydlet. Já se ještě stavil vedle na Čičovské pro výborné čerstvé klobásky a už byl čas na masáže. Po masáži jsem musel ještě do Billy koupit tradiční Tatranský čaj (pro neznalé - alkoholická specialitka) do práce prezent pro kolegyni, která toto pitivo miluje. Nyní popíjím v altánu na zahradě moravský muškát, žena předbaluje a duševně se chystáme na zítřejší odjezd.

sobota 28.6.2013
Konec dovolené, zbýval návrat domů do Prahy. 7,30 "budíček", rychlé pobalení, předání apartmánu, rozloučení se a v 8,45 tradá domů. Díky poměrně nízké teplotě, okolo 20 stupňů, byla cesta příjemná (nemáme v autě klimatizaci). Snad jen kolona okolo 170km D1  a pár arogantních a nervózních řidičů nám trochu znepříjemnilo cestu. Přilklad - jedu na hranici předpisů, podle GPS 134 km/hod a předjíždím 5 kamionů, přižene se meďour za 5 mega s brněnskou RZ typu 5B5 6677, přilepí se mi na prde.. a nervózně bliká dálkovými, co si to dovoluji ho zdržovat. U Brna se  začalo trochu zatahovat a hádejte jak nás přivítala Praha? Asi 7 km před domovem lehkým deštíkem, takže jsme vykládali za občasné kapky deště.
Při odjezdu jsme se domluvili s domácimi, že příští rok necháme otevřený a pro jistotu nic plánovat nebudeme. V úvahu připadá předposlední nebo poslední červnový týden, záleží na počasí. Rozhodneme se na poslední chvíli. Pokud budou mít pro nás ubytování, budeme zase u nich, pokud ne, ubytujeme se jinde. Nechceme jim blokovat pokoj a pak to rušit.
Pokud se ješte vybičuji k aktivitě, pokusím se udělat nějaké shrnutí.