Dovolená Velký Meder 2012

čtvrtek 16.2.2012

Arktické mrazy jsou pryč, v části rebubliky je vystřídala sněhová kalamita. Přesto je nutno myslet i na teplou vodu v termálparku. Napsal jsem panu Vargovi, zda by nás letos opět mohli ubytovat na Čičovskej v apartmánech DALBI. Byl volný termín jak v předposledním tak i posledním červnovém týdnu. A bylo dilema - kdy jet, kdy bude lepší počasí. Nakonec rozhodla žena, hodila korunou (nebo pětikorunou .....nevím). Los rozhodnul 16.6. - 23.6.2012. A dobrá zpráva - na Čičovskej je již také wifi připojení. Hurá, budu on-line.
Na webu termálparku jsem mimo nového ceníku objevil i celkem zajímavou 3D animaci. A ještě jedna zajímavá informace ohledně možnosti platby za stravování. Bohužel, počet provozoven akceptující tuto platbu je velmi omezený. Snad managment termálparku v budoucnu zainteresuje i provozovatele občerstvení ve stáncích.

čtvrtek 8.3.2012

Tak změna. Nastaly drobné problémy s termínem naší dovolené (drobná kolize s pracovními povinnostmi). Pan Varga nám vyšel vstříc a termín jsme změnili na poslední týden v červnu - od 23.6. do 30.6.

čtvrtek 31.5.2012

Pobyt ve Velkém Mederu se blíží, tak jsem zavítal na stránky termalparku abych zjistil zajímavost. Moc aktuálních novinek se neobjevilo, nebo jsem si jich nevšiml...... V nabídce se objevila  akce "Zážítková tůra po Dunaji" ,  informace také na stránkách penziónu Bartal.  Jestli jsem dobře pochopil, část akce se odehrává v oblasti díla Gabčíkovo, v meandrech Dunaje. Objevil jsem i pár tipů na výlety do okolí - zajímavosti z  přírody a  řekněme  památek . Při pátrání na oficiálních stránkách Velkého Mederu jsem narazil i na propagační leták termálního koupaliště - bohužel trochu zastaralý (2009). S aktuálností si asi samospráva nedělá velké starosti.

sobota 23.6.2012

Nastal den D, hodina  H. V 9,30 odjezd z Prahy, obvyklá zastávka v Brně a příjezd do Velkého Mederu v 13,45. Cesta v poklidu, bez žádných nepříjemností. Trochu jsem se byl projít a v 18,00 nástup na předem objednané masáže. Příjeli i známí z Přepych od Opočna, se kterými se zde pravidelně setkáváme, ti ale bydlí na Letnej ve Sparkleru. Tak jsme se jen zběžně přivítali. Po masážích u Laca (objednány předem telefonicky) jsme se ženou vyrazili na večeřči do Mini Bistra na Dunajské. Já spořádal oblíbené halušky, žena jakousi masovou směs v bramborové placce. Po večeři jsme navštívili sestru a švagra, kteří tu jsou také a bydlí u p. Földesa ve Hviezdoslavově ulilci. Mám problém s připojením na wifi v apartmánu, výpočetní technika se odmítá zalogovat, problém bude asi v špatném hesle. Zítra budu muset zjistit správné.

neděle 24.6.2012

Ráno jsme nemohli dospat :-)) . Probudili jsme se v sedm, obloha vymetená od mraků, před devátou jsme vyrazili na koupaliště. Je krásné počasí, přijatelné teplo, voda super. Díky tomu, že je neděle, je areál dost plný. V informacích mi dali přístupové heslo k wifi připojení, takže jsem "on-line" i u bazénu. Během dne jsme rozjeli tradiční kolotoč : bazén - leháto - pitný režim. Nyní, v 15,30, sluníčko stále sluní, já zalezl na chvilku do vstupní haly a klofu tu ten dnešní den pro update.
update 18,00 - tak konečně se mi podařilo zprovoznit připojení i v apartmánu. Chyba byla opravdu v hesle. vlacek
Pár informací a novinek. Mederem jezdí "autovláček", který pendluje mezi koupalištěm a autobusovým i železničním nádražím. Zároveň slouží jako vyhlídková jízda. U rehabilitačního bazénu vedle tobogánů je letos také novinka. Takový domeček cca 2x2x2m- dřevěná konstrukce prosklená polykarbonátem, ve kterém je provozována "mořská koupel".  Jestli jsem správně pochopil funkci, je zde pomocí stlačeného vzduchu vyráběn z mořské vody aerosol, který ulpívá na pokožce a zároveň se i inhaluje. Je vidět na webkameře termálparku.

pondělí 25.6.2012

8,30 - počasí se nám pokazilo. Obloha zatažená, probudil nás slabý deštík. Bohužel se však všechny předpovědi shodují - dnes bude bršet! Jak medard-online, tak i Slovenský hydrometeorologický ústav a Meteoprog.hu se vzácně shodují. Celý den bude ošklivě, nejhůře kolem poledne. Až večer se to má zlepšit. Budeme muset vymyslet náhradní program.
update 11,30 - předpověď počasí vychází. Prší !!!  :-((
update 14,00 - stále prší a je chladno, pravda jenom tak mží, na koupaliště to však není. Švagr a sestra vyrazili dopoledne do Klúčovce na nákupy a vzali ženu sebou. To bylo hadříků co přivezli! Prý tam musíme ještě jednou, zavážejí dneska nové zboží ......
update 19,30 - odpoledne bylo počasí stále pod psa, občas trochu zapršelo, teplota také nic moc. O půl páté žena rozhodla - uděláme druhé nákupní kolo, prý mají pro mne hezké jeansy. Sestra jela s námi. Kalhoty jsme nekoupili, byly krátké. Tak jsme pokračovali do Trávniků. Tam jsme potkali přátele z Přepych, dámy prostě využili počasí a vyrazili na schoping. Nevím proč, ale nikde nemají nějaký regál pro chlapskou populaci. :(( Žádné nářadíčko a pod., jenom samé hadry, boty, bižu, šminky a pod. O půl šesté jsme se vrátili, obloha se začala protrhávat a občas vysvitlo i sluníčko. Masér Laco volal, že má volno a můžeme přijít dříve. Tak jsme hned zastavili u něho a vzali masáž. Zatímco se žena masírovala, zašel jsem kousek vedle k Vila Corvin, kde má být ubytován Radek, zvaný Hardkon. Octavia s Olomouckou značku stála na parkovišti, tak to se určitě setkáme na koupališti. Zajeli jsme do Billy na menší nákup a nyní sedím v altánku, piju pivčo (Holba Šerák, dostal jsem ho od Laca). Stavili jsme se také v místním katolickém kostele, byla právě mše, tak jsem nechtěl rušit prohlídkou. Ve středu o půl osmé ráno bude také mše, tak se snad donutím a konečně si v klidu prohlédnu místní svatostánek. Jezdím sem již dost dlouho a nikdy se mi to nepodařilo. Obloha začíná být vymetená a svítí pomalu zapadající sluníčko.

úterý 26.6.2012

Ráno modrá obloha, očas nějaký mráček. Teplota však jenom necelých 19 stupňů. Pro jistotu jsme vzali na koupaliště i župany. 10 minut před devátou jsem byl v plné pohotovosti vyrazit, když mi žena s ledovou tváří oznámila " kam se ženeš, já ještě nemám natočenou hlavu" . No nezabili by ste ji ..... ? Tak jsem vyrazil sám! Sestra se švagrem byli rychlejší, zabrali již naše letošní oblíbené místo u thůjí. Nafasoval jsem lehátka a o půl desáté dorazila i žena. Setkal jsem se i s Hardkonem a jeho manželkou, tak jme probrali čerta s ďáblem :-)) . Celý den proběhl ve standardním režimu, s jednou výjimkou. Dohodl jsem se s ředitelem termálparku na takové malé exkurzi po "zákulisí" provozu. Díky jeho laskavosti jsme se švagrem ve dvě hodiny odpoledne absolvovali prohlídku termálních vrtů a strojovny rehabilitačního bazénu. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o provozu areálu, bude to na zpracování samostatného článku, který tady zveřejním po dovolené (až to napíšu). Nicméně jedna novinka přece je, rozjíždí se platba pomocí čipových hodinek (viz info z 16.2.) i u ostatních provozoven v areálu - stánků s občerstvením. Považuji to za velice výhodné, návštěvník si může při vstupu do areálu "nabít" kredit a potom nemusí nosit sebou peníze, stačí při platbě u občerstvení přiložit čipové hodinky a tím zaplatit. Jako ochrana před případnou krádeží peněz určitě super a je to i pohodlnější. Nevyčerpaný kredit mu je vrácen.
update 20,00 - právě jsem prostudoval počasí na webu. Zítřek vypadá dobře a i předpověď do konce týdne není špatná. Tak snad se to vypršelo včera.

středa 27.6.2012

Dnes ráno jsem vstal relativně časně. V sedm jsem byl již u kostela v ulici Sv. Štefana. Byl otevřený, uvnitř nikdo, tak jsem si mohl v klidu prohlédnout interier. Hezký, opravený a udržovný. Kolem osmé byla obloha modrá, jenom občas lehounká šmouha. Teplota 18 stupňů. Na devátou jsme byli u Termalparku, zaplatili vstupné a lehátka a zabrali opět naše oblíbené místo. Teplota vody v rehabilitačním bazénu tak akorát - prostě pohoda. Sice se přihnaly "hustější" oblaka, takže teplota stoupá pomaleji , ale nyní kolem jedenácté to vypadá opět náherě, azuro. Dokonce jsem použíl preventivně  i trochu opalovacího oleje na plešku.
večerní update - Kolem poledního větřík rozehnal i ten poslední zbytek mráčků, tplota vystopila na 27º. Pohoda, klídek. Zaběhnutý koloběh, občas pivko a i zmrzlinka byla.
V podvečer, v šet hodin, opět předem objednané masáže u našeho maséra Laca na Polovníckej ulici. Žena šla jako první sama, já zaběhl do Billy pro chleba - došel a nebylo co k večeři. Dorazíl jsem akorát za 20 minut, když Laco končil s masáží ženy. Laco si stěžoval, že nemůže doma v Google Chrome načíst tuto stránku, jedině prý v IE. Hází mu to prý nějakou chybu v načítání. Večer jsem zkontroloval html kód, na chybu to nevypadá. Uvidím doma, až bude více času, kde je chybka.

čtvrtek 28.6.2012

Ráno teplíčko, před devátou již teploměr ukazoval 21º. Předpoklad počasí dle předpovedí ukazoval na teplý den, ale oblačno. Nakonec, kolem desáté, se oblaka protrhla a bylo krásně jasno. Kolem druhé 32º, bezvětří. To se projevilo i na teplotě v teplém rehabilitačním bazénu. To se nedalo vydržet! Také v segwayněm bylo pouze pár opařených vytrvalců. Tak jsem zašel za plavčíkem a požádal ho, aby povolal obsluhu a stáhli přísun teplé vody. Přiběhl technik, provedl měření a zalezl do strojovny. Za chvíli již do bazénu proudila chlanější voda. Jenže než se to díky množství vody projeví, je to nejméně na hodinu.
Po třetí, když jsem se řádně osvěžil pivkem, jsem se vydal otestovat místní horkou novinku. Pod opičí dráhou, za Kolibou, je půjčovna Segway, mají dva stroje, 0,50 € za minutu. Jezdí se po travičce pod stromy. Zaplatil jsem za 4 minuty a vyrazil. Prvních pár metrů jsem si musel zvykat na terén, trochu to drncalo. Asfalt je klidnější, na druhou stranu ten terén má také něco do sebe. Maximálka je stažená na 12km/hod, takže nehrozí vážné úrazy ani "začátečníkům". Doporučuji vyzkoušet.
update 18,30 - na koupališti jsme vydrželi rekordní dobu, do 17,30. Domů jsme šli přes kolonádu a u tamních prodejců jsem narazil na JAHODOVÉ víno. Musel jsem koštnout. Sladké, opravdu jahodové a osvěžující. Není nejlevnější, 0,7l za 7 €, nicméně jsem jednu lahvinku musel zakoupit do domácího "archívku".


pátek 29.6.2012


Poslední den. Ráno azuro, teplo. Po deváté jsme byli na koupališti, s lehátkama zaujali naše vymezené teritorium a šli brát lázeň. Po jedenácté jsem šel prozkoumat zdejší Solnou jeskyni. Chvíli mi trvalo, než jsem ji našel, je skrytá za krytým zábavným bazénem. Musí se jít kolem rekreačního a za ním, kolem dřevěné střechy bazénu, projít k solné jeskyni. Je přístupná i z venčí areálu. Solná jeskyně je místnost cca 2x5m, do dvou třetin výšky vyložená solnými bloky, na zemi je místo písku také hrubá sůl. Jsou zde instalována i různá uděávátka, jako ionizer, zvlhčovač a pod. Soli je prý dohromady 10 tun! Pobyt v tomto prostředí má blahodárný vliv na dýchací ústrojí a další lidské neduhy - kožní choroby, metabolismus a pod. Musím objektivně přiznat, že vzduch byl velice příjemný, vlahý, dobře se mi dýchalo a měl jsem velice příjemný pocit. Kůra trvá 45 minut. Na zpáteční cestě jsem si všiml i další nové služby, stanu kde provádějí indické masáže.
Nyní, o půl třetí, svítíčko stále sluní, teplota 35º Celsiových a i řádně namazaná pleška začíná pálit. Co dělat, apartní klobouček jsem zanechal doma v Praze. Jsem sklerotik a lepší to již asi nebude.
update 19,00 - po páté jsme se rozloučili s bazénem. Teplota vody v rehabilitačním bazénu byla odpoledne zase k nevydržení, opět pouze pár vytrvalců s ocelovou pokožkou.Proto jsme chodili raději do krytého, kde je voda chladnější. Vzduch se vyšplhal k 37 stupňům, na teploměru u apartmánu dokonce 39º! Pálil i vzduch. Na šestou jsme šli na poslední promasírování těla k Lacovi, rozloučili se s ním a nyní nás čeká rozlučková večeře v Basa Becsali.
Zítra ráno směr severozápad - hajdy domů. Docela se na tu cestu netěším, má být vedro a náš povoz není vybaven klimatizací.

sobota 30.6.2012

Návrat na základnu (domů) proběhl v poklidu, i když za pořádného vedra. Ráno jsem zajel ještě do Billy koupi Tatranský čaj  - dáreček pro kolegy a o půl deváté jsme nabrali směr Praha. Krátká zastávka v Rovince, respektive Dunajskej Lužnej, kde je prodejna kožené galanterie (kabelčičky a pod.), žena potřebovala zjistit zda něco nutně nepotřebuje. Nákupní a odpočinková zastávka v OC Futurum, dotankování a závěrečný úsek po D1. Měl jsem trochu obavy, díky začátku prázdnin, z vyššího provozu na tomto úseku dálnice, kupodivu však pohoda. Těsně před druhou jsme přistáli doma před barákem.
Nyní mi zbývá zpracovat pár fotografií, dopsat ještě nějaké další info z pobytu a letošní "léčení" bude definitivně ukončeno.

pondělí 2.7.2012

Dnes jsem vložil info o Thermalparku. A také přidal letošní fotky.