Dovolená Velký Meder 2008


sobota 31.5.2008

Zdravím všechny návštěvníky mého webu. Omlouvám se za opožděné informace. Letošní naše dovolená vypadala "nahnutě", jelikož nám vypověděl službu p. A. Varga s ubytováním. Mám pocit, že to pronajal všechno cestovce. Takže jsme sháněli jiné ubytování (pravda dosti laxně). S blížícím se termínem odjezdu jsme začali pátrat a výsledek byl - vše co nás zaujalo obsazeno. Nakonec se vše k dobrému obrátilo a ubytování máme. Odjezd je plánován na 21.6. Žena sice hudruje, že nemá co na sebe, že musí zhubnout a pod. Prostě takové ty holčičí řeči, jako každý rok.
Nyní trochu aktuálních informací z Velkého Mederu. Moje sestra se letos jela rekreovat o něco dříve, proto ty čerstvé informace. Na koupališti předělávají velký 50m bazén, totální rekonstrukce. Již finišují, do hlavní sezony prý bude hotov. Ceny jako obvykle opět lehce stouply. Masér Laco funguje stále na stejném místě, pouze má drobné zdravotní problémy (kyčel) a stěžuje si na bolesti.
Ještě jedna informace - na webu  Termálparku jsem se dočetl zajímavou informaci. Při předložení potvrzení o ubytování je sleva vstupného. Doporučuji přečíst, osobně neznám podrobnosti.
Tímto se s Vámi pro dnešek rozloučím.

sobota 21.6.2008

Zdravím z Velkého Mederu. Cesta proběhla klidně, na dálnici žádná nehoda, takže těch cca 400 km jsme urazili za standartních 5,5 hodiny (včetně hodinové zastávky v Brně na nákupech v Tescu a tankování). Jak jsem psal výše, letos jsme změnili ubytování. Přístřeší nám poskytli Földesiovi v ulici P.O.Hviezdoslava. První dojmy celkem příjemné. Dovolím si tvrdit, že na zdejší poměry standart - pokojík, koupena s WC, TV, vařič a konvice. Velká, plně vybavená kuchyň je společná pro několik pokojů.
Před chvílí (cca 15,00 - 15,30) jsem se byl trochu projít, obhlídnout novoty :-). O těch se zmíním někdy později. Potkal jsem i maséra Laca, který mne s nadšením informoval o nově zrekostruovaném 50m bazénu. Prý paráda, uvidíme zítra. Určitě nám povypráví o novinkách večer - na 18,00 máme masáže (objednané předem přes SMS).
Letos mám k dispozici notenbook, takže na rozdíl od loňského roku to snad bude čitelnější. Před odjezdem jsem pátral po WiFi připojení - zatím v těchto končinách tragédie. Dopisoval jsem si i se zdejšími IT guru -  wifinou vybaveno jen pár hotelů. Jediné dostupné připojení je prý v NET Caffe na náměstí. 
Pro zajímavost. Společně s námi tu bydlí v dalších "apartmánech" většinou senioři z oblasti jižní Moravy - Brno, Znojmo a okolí. A k tomu naše maličkosti, votrapové z Prahy.
20,30 - Návrat z masáží a z večeře. Masáže u Laca super. Namasírováni jsme odešli na večeři do Mini Pressa v Dunajskej ulici. Nový tip. Jmenuje se to Mini Presso, ale vaří tam, mají i pivko. Taková malá restauračka u baráku. Dal jsem si halušky, žena řecký salát a s dvěma pivky za 200,- Sk i díškem - krásná cena.
K těm pivům - po cestě jsem byl pěkně vyprahlý, během odpoledne jsem musel pilně doplňovat tekutiny. Nebudu to natahovat. Jsem ostuda, spadlo do mne celkem 6 pulitříku (za odpoledne a večer). Nyní popíjim frankovku z Velkých Pavlovic.

neděle 22.6.2008

8,45 odchod k bazénu, zakoupení vstupenek, vypůjčení lehátek a HURÁÁÁ do bazénu. Ještě k tomu vstupnému. Při ubytování jsme dostali kartičky podobné vstupenkám do Termálparku. Na tuto kartičku nám byla poskytnuta výše uváděná sleva.
Sluníčko pražilo již od rána, nahoře fest přitopili, kolem jedenácté již bylo třicet stupňů. Zalezli jsme pod stromy, jinak by to s naší pokožkou dopadlo asi špatně. Den proběhl v klídku (když pominu že byla neděle, tím pádem daleko více návštěvníků u bazénů). Hlavní změna v Termálparku je ona avizovaná zrekonstruovaná 50. Prvních pár letošních fotek si můžete prohlédnout ve fotoalbu.
Humorný zážitek z dnešního dne. Kolem třetí hodiny jsme zašli se ženou na jedno občerstvovací pivko (doplnit tekutiny, lékaři doporučují min dva litry denně). Sedli jsme si ke stolu, slečna servírka donesla objednané. I přišel postarší senior, zeptal se, zda je u stolu volno a přisedl. Následoval dotaz od servírky, co si pán bude přát. Rozproudil se následující dialog, který předkládám ve zkrácené verzi:
Co si budete přát?
Pivo.
Desítku neo dvanáctku?
Jedenáctku.
Jedenáctku máme pouze černou.
Tak mi dejte světlé.
Desítku nebo dvanáctku? (to již servírka zoufale kroutila očima)
Plzeň.
Plzeň nemáme. Máme Zlatý Bažant, Corgoň a, Vekopopovický Kozel. Přejete si desítku nebo dvanáctku?
Pivo!
Desítku nebo dvanáctku?
Velké!
Desítku nebo dvanáctku?
Ano.
A přejete si desítku nebo dvanáctku?
Hm, tak mi dejte dvanáctku.
Raději jsme odešli, dusíce se smíchy.

V pět hodin jsme to zabalili, nyní klofu do počítače a za chvíli to odejdu natáhnout na web. Vyzkouším ono NET Caffé na náměstí B. Bartóka.

pondělí 23.6.2008

Po klasickém ranním rituálu jsme na devátou odešli na koupaliště. Již po ránu bylo 24 stupňu, jasná obloha - předzvěst horkého dne. Ač jsme zalezli opět mezi stromy, pokožka to lehce odnesla. Moje pleška na hlavě dostala  zabrat. Ve dvě hodiny odpoledne 36° ve stínu, voda v rehabilitačním bazénu 37. Pálil i jemný vánek!
Přijeli i naši známí od Opočna, naši sousedi z minulých let u A. Vargy. Opět sebou mají vnoučata, Michala a Majdu. Děcka jsou jak vodníci, neustále ve vodě. Chudáci prarodiče (to myslím samozřejmě s nadsázkou), na chvilku si neodpočinou.
Večer klasika , nejdříve o šesté masáže v "salónu" u Laca, potom dobrá večeřička v Base Bescali . Nyní (devátá večerní) sedíme před "apartmánem", popíjím frankovku a povídame si se sousedy. Teplota klesla, začíná být konečně příjemně.

úterý 24.6.2008

Dnešní den proběhl ve znamení opětovných vysokých teplot. Kolem desáté již teploměr na koupališti ukazoval 29°, odpoledne 34°. Ráno jsme koupili další opalovací mléko s faktorem 20, zalezli do stínu a šetřili pokožku. Není to sice nijak tragické, ale proč pokoušet osud. Střídali jsme koupání v různých bazénech, lenošili na lehátkách a pravidelně dodržovali pitný režim. Obešel jsem koupaliště a pořídil pár ilustračních fotek, včetně videa vodního aerobiku (časem to sem umístím). Ten se opět koná pravidelně ve 13,00 v italském bazénu (pod tobogány). Dokonce jsem zaregistroval i pár cvičenců mužského pohlaví. Tak to má být, i muži mají právo cvičit.
Opět jeden příjemný postřeh z dnešního dne:
Byl jsem doplnit tekutiny ( jeden Corgoň). Pán přede mnou bere dvě piva, platí obsluze bankovkou a odchází. Obsluha vykoukne z okénka a na pána volá, aby se vrátil. Pán přeplatil nákup, ty dvě piva, o  pět korun a obsluha trvala na tom, že mu je vrátí. Příjemný přístup k zákazníkovi.
Kolem čtvrté odpoledne se začalo zatahovat, tak jsme se v půl páté sebrali a odešli domů. Zajeli autem do Billy nakoupit truchu potravin a hlavně karton vod. Když jsme vycházeli s nákupem k autu, spustil se drobný déšť. Kapky snad ani nestačili dopadnout na zem a ihned se odpařili. Během momentu bylo nesnesitelné dusno. Nyní, o půl sedmé, se obloha začíná trhat a vypadá to, že za chvilku přestane pršet a opět vyleze sluníčko.

středa 25.6.2008

Probudili jsme se do mrazivého rána, po obloze se válely hrozivé černé mraky. Přes hustou mlhu bylo vidět maximálně na 20m.
A nyní vážně. Kolem osmé bylo příjemně chladno (22 stupňů), na obloze pár mráčků a místy trochu opar. Sluníčko mráčky brzo rozehnalo, opar se rozplynul a začal další horký den. Ještě před odchodem na koupaliště jsem vyrazil zakoupit plácačku na mouchy. Letos jich tu je nepočítaně. V noci, hlavně k ránu, otravují a nedají spát. Ne koupališti jsme střídavě brali lázeň a provozovali zevlink na lehátku (občas proloženo doplňováním tekutin). Před jednou hodinou se žena odebrala na AquaAerobik. Po půl druhé jsem se chtěl jít za ní podívat, bylo mi divné že se stále nevrací. Nabyl jsem dojmu, že je tak dobrá cvičenkyně, že si ji tam nechali na ukázku. Chyba lávky, nebyla tak dobrou cvičenkyní, aerobik trvá 3/4 hodiny.
Několikrát jsem navštivil i 50 bazén, super voda 25 stupňů, velmi příjemné osvěžení.
Něco pro odlehčení z dnešního dne. Již dopoledne mne zaujala "parta" řemeslníků, stavějící na louce u rehabilitačního bazénu tzv. kapličku pro elektrorozvaděč. Pro neznalce - zídka dlouhá cca 1,5m, vysoká odhadem 1,8m se skříňkou 80x80cm . Kolem jedenácté, díky vysoké pracovní produktivitě, měli hotové tři šichty z tvárnic. Něco tak křivého jsem snad v životě neviděl! A to používali i vodováhu, respektive ji občas vzali do rukou. To se jich kolem toho motalo střídavě 4 - 6. Před dvanáctou to zabalili, nechali na sluníčku plné kolečko malty a odešli na "oběd". Před třetí se vrátili a pokračovali v započatém díle. Vyučeni byli asi u firmy PAT a MAT. Za vyčerpávajícího pracovního úsilí dokončili před čtvrtou hrubé dílo a jali se omítat boční "špalety". Vrchní mistr se snažil srovnat křivost omítkou. jenže nahoďte 10cm omítky. Mohu velectěné čtenáře ujisti - veliká zábava.
Před šestou jsme odešli na masáže a potom na večeřičku (moje milované halušky) do MiniPressa. Dnes trochu zklamání, obsluha silně nestíhala.
Nyní, kolem deváté večer, když píši tyto řádky se vyrojili malinkaté mušky. Nic nezabírá, repelenty je snad i přitahují. Letos  neotravují komáři, ale pro změnu to plně vynahradí mouchy.

čtvrtek 26.6.2008

Po půlnoci přišla pořádná bouřka, blesky lítaly nepřetržitě a k tomu se přidal pořádný déšť. Ráno jsme se dozvídali, že v Čechách i na Moravě napáchyly bouře škody. Naše drahá dítka nám však nepodávají žádné zprávy, doufáme že je vše vpořádku.
Ráno však bylo příjemné, svítilo sluníčko. Teplota okolo 20. Během dne to vystoupilo na pouhých 30 stupňů, občas se objevila drobná oblačnost. Odpoledne jsme chvíli poseděli se známími z minulých let (ti co mají sebou vnoučata). Včera si udělali oddychový den. A protože se děcka již trochu otrkala, vyslechly jsme si velice podrobné informace o jejich nákupech :-)). 
Mistři zednického řemesla od firmy PAT&MAT pokračovali v omítání svého veledíla (psal jsem včera). Průběžně jsem je pozoroval. Opravdu veliká zábava. Odpoledne odešli od skoro dokončeného díla. Silná vrstva omítky jim zcela zákonitě praská, některé části neoplývají rovinou a vrchol všeho - jak vyrovnávali křivost tak rozvaděčová skříň jim "ujela" ze středu. Špičková dvoudenní práce průměrně tří lidí.
Večer jsem zajel do Lídlu (nově otevřen na začátku Mederu od Bratislavy) nakoupit vody, vínko a něco na snídani. Překvapila mne cena rohlíků, 1,- SK (0,80 Kč).
V minulých dnech jsem se pokoušel připojit na internet, nějak se nedaří. Půjdu to za chvíli zkusit znova, jestli nebude pršet. Něco se zase blíží, začíná hřmít a občas krápne.

Dodatek: Upload na web se podařil. Trochu sprchlo, nakonec zase na chvilku vysvitlo sluníčko. Poseděli jsme se sousedy venku, byl příjemný večer. Trochu jsme popily vínka a spokojeně šli spinkat. V nedaleké Bratislavě však prý byla velká čina. Vytopené garáže, potopa a zrušený koncert na fotbalovém stadionu a pod. Bylo nám večer divné, že přes Velký Meder přelítávají letadla, točí se nad námi jak nad leteckým majákem. Letiště v Bratislavě mělo asi také problémy.

pátek 27.6.2008

Poslední den! V noci pořádně sprchlo. Po obloze se honila drobná oblačnost, na koupališti jsme relaxovali z plných sil. Teplota nebyla nijak vražedná, okolo 30 stupňů. Sluníčko chvilku pálilo, chvilku bylo zalezlé za mráčky.
Celý týden jsem sledoval stavební ruch za plavckým bazénem (50m). Vznikalo tam něco, co připomínalo pískový kurt či pláž. Dnes jsem se dozvěděl, že tu má proběhnout turnaj v plážové kopané. Co to je za sport opravdu nevím.
Kolem třetí odpoledne se zatáhlo trochu víc, začalo krápat a lidé začali houfně opouštět koupaliště. Přemístili jsme se na naše oblíbené místo pro tyto případy - podium pro kulturní akce. Sice jsem si musel vyslechnout pár narážek typu "bude živý zpěv" či "co se bude dít". Okolo čtvrté začalo i hřmít, žena prohlásila že v bouřce na koupališti nebude! Rozloučili jsme se pro letošní rok s bazény a dodebrali se domů.
Doma jsem přepočítal zbylou slovenskou hotovost. S překvapením jsem zjistil že máme ještě skoro 800,- Sk. Hrozba návštěvy směnárnu tak byla odvrácena.  Po masážích jsme se rozloučili s Lacem, zastavili se v Čičovskej rozloučit se s malou Majdou, Michalem a samozřejmě i s jejich "opatrovateli". Následovalo dobré papáníčko v Basa Bescali a pomalou procházkou návrat domů.
Manželka momentálně "předbaluje" na zítřejší odjezd. Musíme vstávat relativně časně, kolem půl sedmé. Tady, kde jsme ubytovaní, je požadavek opustit apartmány do půl osmé.
ZÍTRA ODJEZD!  Pokud přežijeme vávrat po dálnici do Prahy, tak snad zítra dodám další fotky a video.

sobota 28.6.2008

Návrat do Prahy proběhl bez větších problémů. Ráno jsme pobalili věci, předali pokoj a vyrazili směr Praha. U Brna na 194km byla bouračka, trochu jsme se zdrželi. Nebylo to však nijak strašné. Pořádně houstnout to tam začalo až později. Ještě když jsme přijížděli do Prahy hlásila Zelená vlna,  že tam jsou stále kolony a nedaří se to rozjet i když nabouraná vozidla jsou již mimo. Doma kupodivu všechno OK, pes nás radostně vítal a dokonce i dítka projevila určitou míru radasti z našeho návratu. Tráva na zahradě šustí pod nohama jak je suchá. A plevel, ten parchant roste. Musím to jít trochu posekat.
Až bude trochu času, doplním i fotky a videa.

Všem těm, kteří se teprve chystají do Velkého Mederu přeji dobrou cestu, hezké počasí a příjemný pobyt.