Zkušenosti s pobytem ve Vel'kém Mederu na Slovensku.
mapa okolí
Již několik let jezdíme na jednotýdenní "rehabilitační" dovolenou do Velkého Mederu (dříve Čalovo) na jižním Slovensku. Ani letos (konec června 2005) jsme s manželkou nevynechali. Celá tato oblast, která zasahuje až do Maďarska, je bohatá na termální prameny. Termální voda, vhodná pro léčení pohybového ústrojí, je zde využívána v TERMALPARKU, velkém areálu koupaliště se šesti bazény, sportovišti, občerstvením a dalšími atrakcemi a službami. Nejsem chemik, ale složení vody je prý podobné vodě v mrtvém moři. Pobyt a rekreaci mohu vřele doporučit. V sezoně letních práznin je pobyt vhodný i pro malé děti. Mimo sezonu je pobyt vhodný pro ty návštěvníky, kteří touží po klidu a pohodě. Sami jsme původně, před několika lety, chtěli jet do maďarských termálních lázní, zde jsou však srovnatelné podmínky, není jazyková bariéra a v neposlední řadě pobyt přijde levněji. Ještě k jazykové bariéře, jedná se o maďarskou oblast, všichni mluví maďarsky, nápisy jsou slovensko-maďarsky a pod. Jakmile však zjistí že mluvíte česky, okamžitě přejdou na slovenštinu.

A nyní ke zkušenostem.

Ubytování: Ubytování je možné jak v soukromých apartmánech, tak i hotelového typu. Bohatou nabídku, která však není zcela vyčerpávající, najdete například na webubytovanie.sk. Osobně využíváme soukromé ubytování a apartmánech. Vybere si snad každý, rozsah vybavení a cen je široký (150,- až 450,- Sk za osobu a den). Pokud pojedete mimo sezonu, jistě seženete ubytování bez předchozího zamluvení.

Doprava: Osobně jezdíme vlastním autem. Cesta z Prahy přes Brno a Bratislavu (415km) trvá pohodlnou jízdou okolo pěti hodin. Je možná i doprava vlakem do Bratislvy a dále do Velkého Mederu. Naši známí tak jezdí - večer odjíždí z Prahy a ráno jsou v Mederu.

Koupaliště: Areál Termalparku je na okraji městečka. Je otevřen 365 dní v roce. Teplota v jednotlivých bazénech se pohybuje od 24 C v 50m plaveckém bazénu až po 38 C v rehabilitačním (sedacím) bazénu. Vzhledem ke svému věku a potížím využívám právě léčivých účinků vody v rehabilitačním bazénu. V zimě 2003/2004 byl bazén pohled na koupalištěkompletně zrekonstruován a nyní je vybaven nejrůznějšími masážními tryskami. Bazén je polokrytý - část bazénu se nachází v budově, čás v přírodní části. Celodenní vstupné je letos 120,-Sk na osobu, důchodci a děti mají slevu. Je možno také zakoupit permanentky. V areálu je také možno navštívit masáže, saunu a pod. Osobně však využíváme služen soukromého maséra, o tom se zmíním později.
Jsou zde i další bazény - krytý, rekreační ne běžné koupání, dětské brouzdaliště ale i italský bazen s tobogánem a skluzavkou. V areálu je možno si také za 30,-Sk zapůjčit pohodlné lehátko. K dispozici je minigolf, hřiště na volejbal a další atrakce včetně možnosti "dočasného tetování" henou.
Množstí občerstvovacích stánků, barů, restaurací a jídelna s širokou nabídkou jídel a pití snad uspokojí každého strávníka. Jsou tu i dva veřejné počítače s připojením k internetu.
Vstup do areálu doporučuji přes budovu krytého bazénu. Pak je k dispozici i šatna se skříňkou (zdarma). Při vstupu venkovní branou tato možnost odpadá.

Sportovněji založení jedinci mohou využít i další sportoviště mimo koupaliště. Například v Petöfiho ulici je tenisový kurt.

Masáže: Již jsem se zmínil o masážich. Vřele doporučuji ochotného soukromého maséra Ladislava Podobka. Svoji masérnu má nedaleko koupaliště, v Čičovské ulici č.20 (fialový dům, nelze přehlédnout). Výborné masáže, drobná chiropraxe, velmi přijatelná cena 60,- Sk za masáž. Z vlasní praxe vím, že nejvýhodnější jsou masáže každý druhý den. Ale potkali jsme zde i dámy, které "braly" masáže denně a dvoufázově - ráno a večer. Doporučuji zamluvit si termíny masáží, s ohledem na předpokládaný denní pobyt v areálu koupaliště, ihned po příjezdu.


Stravování: Pro ty, kteří nejsou ubytováni v hotelu s plnou penzí, případně si nechtějí sami vařit v apartmánech, je široká nabídka restaurací. Upřímě, něco ke snídani si koupíte v Bille (možno platit platební kartou, což bývá výhodné) či jiném obchůdku, k obědu si dáte něco na koupališti a teprve večeře s příjemným posezením je ten pravý závěr dne. V uličkách pod náměstím je mnoho restaurací s velmi širokým výběrem jídel, včetně maďarských specialit. Mohu doporučit i restauraci Borostián v ulici Komárňanská (naproti kinu).

Pamětidonosti a zajímavosti: V této oblasti Žitného ostrova toho moc nenajdete. V samotném Velkém Mederu je zajímavý Vlastivědný dům. Mohu doporučit, jedná se
pohled na přehradu o původní stavbu typickou pro tuto oblast.
Tomu, kdo je jen trochu technicky založen, doporučuji zajet si na nedaleké Vodní dílo Gabčíkovo. Těch 20km stojí za to. Úchvatná technická stavb
a. Na přehradě je v provozu projížďka motorovou lodí, včetně průjezdu plavebními komorami. V sezoně odjezd v 11,00 hod, dále pak podle zájmu (min 30 osob). Cena pro dospělou osobu je 170,-Sk.
V okolí do 40km je i několik přírodních chráněných území, historických mlýnů a pod.
Pro motorizované jedince je možný i výlet do blízkého maďarského Györu. Pozor však na parkování, většinou parkovací hodiny. Při porušení nepříjemné pokuty.

Celkové finanční náklady: Finanční náklady, t.j. ubytování, stravování, pohonné hmoty, vstupenky, cestovní připojištění a další náklady včetně dálničních známek, na náš letošní týdenní pobyt pro dvě osoby se pohybovaly okolo 10 000,-Kč. Nijak jsme nešetřili, o co jsme měli zájem, to jsme si dopřáli.

 

                                                                           Příjemný pobyt      15.7.2005

update 14.6.2006 - Letos se opět chystáme, budu informovat v půlce července

update 23.6.2006 - Žhavá informace z Velkého Mederu. Masér Laco se přestěhoval do Plovnické 64 (vedle rozličného tovaru) a mírně podražilo vstupné na koupaliště. Zítra odjíždíme !!!!